WHAT IS SLOW FASHION AND WHY IT’S SO IMPORTANT?

Днес ще говорим на една различна тема. Нещо, за което не се замисляме, а то със сигурност оказва голямо и неползотворно влияние върху нашата планета. Терминът е slow fashion ( бавна мода) , а какво е това ще изясним в този пост.
Миналата година с Ирен присъствахме на много интересно и вдъхновяващо събитие – Absolut Creative Space. По време на провеждането му един от участниците беше модния бранд H&M, който представи инсталация, която илюстрира идеята за нов живот на старите дрехи и показа как можем да им вдъхнем нов живот. Тогава студенти от специалност Мода и Бизнес стратегии в НБУ, под ръководството на Николай Пачев, показаха модели изработени специално за събитието, които съчетаваха устойчивост и мода. Всичките модели бяха изработени от дрехи, върнати в магазините на бранда. Бяха впечатляващи! След представянето им имаше и лекция, която обясняваше същността на термина slow fashion, след която ние си тръгнахме някак променени…

HMConscious_Absolut Creative Space_1

HMConscious_Absolut Creative Space_2

А сега, терминът „бавна мода” е от 2008 г., когато консултантът по устойчив дизайн Кейт Флетчър описва с него един нов подход към модата и облеклото, който определено е в противоречие с бързо (и все по-бързо) сменящата се мода.
„Бавната мода означава устойчива мода, но е нещо много повече от това да си купуваш тениски от екологично произведен памук” – казва Елизабет Клайн, автор на книгата „Прекалено много дрехи: Шокиращо високата цена на евтините дрехи”.
„Става дума за осъзнаване от страна на потребителите на целия процес – от дизайна през производството, употребата и евентуалната вторична употреба” – коментира пък Хейзъл Кларк, директор на изследователския институт за мода „Парсънс”. – „Недостатъкът на т.нар. „зелена мода” е, че тя се фокусира главно върху етапа на консумацията, докато бавната мода се занимава с целия цикъл” – продължава тя. По подобие на движението за „Бавна храна”, движението „Бавна мода” насърчава потребителите да се замислят повече за продуктите, които купуват и в крайна сметка – да потребяват по-малко.
„Бавна мода означава да купуваш по-малко, да се грижиш добре за вещите си, за да не попаднат твърде скоро на бунището, да преработваш или предаваш за вторична употреба, да си купуваш дрехи втора употреба или пък да си разменяш дрехите със свои приятели” – казва Клайн.

943205_492813614105497_275183244_n
Купувайки нови и нови дрехи насърчаваме търсенето на евтиното им производство. Изнасянето на производства в чужбина, където трудът е по-евтин, допринася не само за повишаване нивата на безработица в в съответната страна, но и поддържа съществуването на т.нар. „суетшопове” – цехове и фабрики с много лоши условия на труда и несправедливо ниско заплащане, където обикновено работят жени и деца без друг избор за оцеляването си.

151203_dralon_blog_slow_fashion_waescheberg

Ние се замислихме, а Вие?!