H&M AND THEIR WAY TO MAKE SLOW FASHION

В духа на едно от набиращате сила движения, а именно – slow fashion, за което Ви разказахме в предния пост, днес искаме да Ви представим един моден гигант, който определено ни вдъхнови с това, че се замисля. Замисля се, защото самият той е част от fast fashion и провокира хората с ниските си цени да пазаруват тонове с дрехи, които после отиват на боклука.

hmprod (1)

H&M Conscious е кампанията, която H&M развива вече няколко години. Те ни призовават: „Нищо не е прекалено скъсано, износено или старо, за да не получи втори живот. Нито самотният ви чорап, нито старата ви рокля или скъсаните чаршафи. Въпреки това тонове текстилни изделия, които биха могли да бъдат използвани повторно или рециклирани, се изхвърлят с битовите отпадъци. Като една от най-големите световни модни компании, ние носим голяма отговорност. Затова стартирахме глобална инициатива за събиране на дрехи през 2013 г. Донесете вашите дрехи, за да им дадем нов живот. Заедно можем да затворим цикъла на производство в модата.

hmprod

Оставяте своите ненужни дрехи в най-близкия магазин на H&M. След това ние транспортираме дрехите до нашите складове и пунктове за съхранение. Оттам нашият партньор I:CO ще ги събере и прехвърли към най-близкото сортировъчно съоръжение. Събраните дрехи и текстил ще бъдат сортирани в повече от 350 различни категории. Дрехите, които са в добро състояние и могат да бъдат носени отново, се разпределят по света като стоки втора употреба. Събраните дрехи, които не могат бъдат разпределени като стоки втора употреба, ще бъдат превърнати в други продукти, например почистващи кърпи и други полезни материали. Или ще бъдат преработени по специален начин и използвани в строителството или автомобилната промишленост като материали за тапицерия или изолация. Някои дрехи могат да получат ново приложение като текстилни нишки. Те ще бъдат превърнати в нови нишки и платове и използвани за създаване на нова колекция H&M Conscious. По време на процеса нищо не се изхвърля. Металните елементи от копчетата и циповете също ще бъдат рециклирани. Дори за праха сме се погрижили. Той ще бъде пресован във формата на кубчета за хартиената промишленост, като съпътстващ продукт за производство на картон. Последният процент от събраните дрехи ще бъде преработен във възобновяема енергия.”
Ето това харесахме ние, това ни вдъхнови! Надяваме се успешно да развием новата концепция на Bloom Stars, но се надяваме и Вие да ни помогнете!