ДОРОТЕЯ ЦАРСКА – ДИЗАЙНЕР ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ vol.2

След харизматичната Иванка Христова и нейният характерен стил и творчество, продължаваме да ви запознаваме с български “дизайнери и творци от ново поколение”.
Днес ви представяме едно интервю с прекрасната Доротея Царска – млада майка, скромна, изключително талантлива и амбициозна жена. А част от творчеството й можете да откриете в любимата ни Fl&Co Gallery до средата на февруари!

15972685_1846920222231812_1377882157331922340_o

Ето как протече разговорът ни с Доротея:

Кой е твоят кумир в модата, има ли такъв всъщност и защо?
Нямам кумир в модата. Това може да прозвучи нескромно, но аз не мога да „облека„ моето увлечение към модата само с едно име. Възхищавам се много на доста дизайнери – Alexander Mcqueen, Rick Owens, Yohji Yamamoto, Rei Kawakubo, Alexander Wang – това са все новатори , дизайнери с абсолютно разпознаваем почерк. Харесвам различността, провокативността и всеки дизайнер, който излиза от модните стереотипи.

Откога се занимаваш с мода?
С мода се занимавам от няколко години, в началото като хоби, а сега вече се опитвам да правя мода за реални клиенти. Модата винаги е била страст за мен. Още от малка си купувах от Френския културен център на Славейков – VOGUE, AMICA, ELLE и много други модни издания, вкъщи ги разглеждах стотици пъти и попивах всичко, видяно в тях (тук трябва да отбележа, че става дума за времената, в които все още нямаше свободен пазар на тези издания в България). Винаги съм мечтала да се занимавам с мода, но и аз като повечето млади хора в България ,в тогавашните несигурни времена, реших, че трябва да завърша нещо по – практично, което да ми носи сигурен доход в бъдеще. И така завърших туризъм , а след него и финанси.

Къде завърши и защо избра мода? Доволна ли си от избора?
След две завършени образования, които няма нищо общо с модата, десет годишен опит като банков служител, с едно почти двегодишно дете и второ на път, аз най- накрая се престраших и реших , че е време да последвам мечтите си. Така се озовах в Нов български университет и тук е мястото да кажа, че това баша най- добрата инвестиция в образованието ми до този момент.

Това първата ти самостоятелна колекция ли е?
Да, това е първата ми изцяло завършена колекция.
Аз не спирам да се занимавам с мода. От няколко месеца си разработвам онлайн магазин, който е в своето си начало все още , но съм уверена в себе си, че това е моят път.

15977128_1846494035607764_2547927284443574278_n


Имаш две деца, как се справяш с учене, изготвяне на колекция и отглеждане на малките?

Това е най- трудната част.(усмихва се) Както споменах, докато учех в НБУ бях бременна, някъде в края на втория семестър родих, а колекцията я правех между кърмения и постоянните грижи за двете ми деца. Благодарение на безкрайната помощ и подкрепа на семейството ми и най –вече на мъжа ми и майка ми, успях да завърша наравно с моите колеги, за което съм им безкрайно благодарна.

Коя е „твоята мода“?
„Моята мода„, ако имаш предвид моя стил на обличане, се различава доста от това, което ме впечатлява в модата. Моят стил е удобен – маратонки или кецове, дънки, тишърт. Много съм доволна, че маратонките са все още тренд, защото това е моята обувка. Мога да я съчетая с всичко. Докато това, което харесвам в модата е съчетаването на несъчетаеми материи, цветове, аксесоари. Харесвам дрехата да е различна и това да е видимо дори и от „невъоръжено„ модно око. Затова много харесвам японската мода – тя е точно такава.

От какво се вдъхнови за тази колекция?
Нашата преподавателка по история на модата – г-жа Момекова доста увлекателно ни разказваше, в една от лекциите си , наемни войници през Средновековието , наречени ландснехти , които първоначално са нарязвали дрехите си , за да им бъдат по – удобни, а с течение на времето това се е превърнало и в нещо като мода сред тях . Това беше моето вдъхновение относно лазерно нарязаните ми неща. Що се отнася до принта , тук също вдъхновението ми е от този период и по – точно от картини , рисувани в този период , но исках да бъда в ярък , крещящ цвят и естествено интерпретирани по различен начин.

15994803_1846492815607886_1630857665855072429_o

Тук има огромна заслуга преподавателят ни по мода Николай Пачев. Той е олицетворение на онези преподаватели, за които тази професия е призвание. Които всички ние с носталгия си спомняме от нашите ученически години , но в един съвременен вариант, ако мога така да се изразя : ). Изключително интелигентен млад мъж, с невероятна обща култура и безкрайни знания в областта на модата , с толкова увлекателен изказ, че ти и за миг не изгубваш желание и хъс да довършиш започнатото докрай. През целия този период той нито веднъж не спести нито времето си , нито знанията си . Всъщност тук ти отговарям на въпроса дали съм доволна, че съм завършила в НБУ – с тези преподаватели, които имахме, с тази база, няма начин човек, ако има желание да не получи знанията, за които е там .

15994805_1846490678941433_8240463292500290147_o

Защо в тези цветове?
Те са си тренд, а и както казах дрехите ми, да крещят, да се виждат и да се запомнят.

Има ли място за мода в България, как мислиш и би ли заминала някъде заради предложение в модния бранш?
Има много място в България за мода. Напоследък ми прави много хубаво впечатление, че все повече се набляга на рекламата на произведени в България стоки. Все повече се организират различни базари за популяризиране на българското производство, не само на дрехи и аксесоари. И като ясна тенденция – все повече хора избират българското. Надявам да продължи и да набира все повече привърженици, защото в България има наистина много Качество. Просто трябва да се научим да го ценим и да го предпочитаме. А що се отнася до втората ти част от въпроса – никога не съм имала желание да живея някъде другъде. Избрала съм да уча тук, да работя тук, тук съм създала семейство, тук родих двете си деца, тук искам те да растат.

16002936_1846490838941417_9064366413005283764_n

Какъв е процесът за стартиране на една модна колекция от начало докрай, кои са най-важните неща, които трябва да направиш?
Процесът на съдаване на една модна колекция е много дълъг. И няма как отново да не спомена Ники Пачев, който ме научи на няколко много важни неща, а именно : research или пълно проучване на модните тенденции ( което е от първостепенна важност, идея , цветове, форми и следват много скици, от които с времето отпада голяма част, за да останат най – добрите. След това следва кройки, проби, преправяне и доста техническа работа, за да се превърне идеята в реалност.

14289923_10202007377543015_7696504204882722527_o

Какво би посъветвала дизайнерите и младите хора, които тепърва ще се занимават с мода?
Аз съм много „зелена„, даже ми е странно да се нарека дизайнер, смятам, че имам много и дълъг път да извървя, за да се наричам така и затова не мога да си позволя да съветвам, когото и да било. Единственото нещо, което аз до този момент отчитам като своя грешка и мога да я споделя е това, че не вложих повече години за образованието си в модата.

Статия: И.Д.